Un dels darrers projectes que he fet ha estat un estoig per un nin que va a classe amb la meva filla. Tot i que pareix complicat, seguint les passes veureu que és ben senzill. Aquí vos deix el tutorial per si vos fa ganes provar d’elaborar-ne un.

Aquest estoig fa unes mides aproximades de 8 cm d’alt per uns 22 cm d’amplada.

Material

El material que necessitam per elaborar aquest estoig és:

  • Dos rectangles per la tela exterior de 10 cm x 24 cm.
  • Dos rectangles per la tela interior de 10 cm x 24 cm.
  • Dos rectangles de fiselina enduridora de 10 cm x 24 cm.
  • Una cremallera de 20 cm (la cremallera és més curta que la tela així que se li han de posar unes extensions de tela, si no volem extensions la cremallera ha de ser més llarga que la tela).
  • Dos trossos de la tela exterior de l’amplada de la cremallera x 7-8 cm.
  • Etiqueta (si se n’hi vol posar).
  • Tisores o cutter rotatiu.
  • Agulles de cap blanc i agulla de cosir.
  • Fil.
  • Màquina de cosir.

Material estoig cremallera

Podeu triar la tela que volgueu tant per exterior com per interior (en el meu cas l’exterior és una loneta i la interior una tela de cotó), el color de la cremallera i el fil.   Moment de fer volar la imaginació, hi ha milers de possibilitats!!!

És convenient reforçar la tela exterior amb una fiselina o espuma enduridora. La fiselina s’aferra amb la planxa i si posam espuma l’hem de fixar a la tela amb un abuatat perquè quedin ben unides. Si no ho feim l’estoig quedarà més fluix i sense cos.

Aquí podeu veure que la cara de davant de l’estoig duu un nom i uns dibuixos d’animals. Per fer aquest nom he utilitzat una tela de color blau amb fiselina de doble cara a la part del darrera. L’he aferrada a la tela de l’estoig amb la planxa i fet un ripunt al voltant de cada lletra a 1 mm de la vorera. Els animals els he fet per provar la funció de diferents brodats de dibuixos que té la nova màquina de cosir que tinc.

A la part posterior pode veure varis noms. També estan fets amb la funció de brodat de la nova màquina. Aquest projecte m’ha servit per familiaritza-me una mica més amb aquesta nova aliada!!

Montatge

1. Extensions de tela a la cremallema

La primera passa a fer és col·locar les extensions de tela a cada banda de la cremallera. El que farem serà:

  • Colocar el tros de tela que hem tallat d’igual amplada que la cremallera al costat on s’acaben les dents de la cremallera, i en direcció cap a l’interior de la cremallera. Amb la cremallera tancada posam la cara bona de la tela (en el meu cas és indiferent) amb la cara exterior de la cremallera. Posam la tela alineada amb la plaqueta metàlica de finalització de la cremallera i feim un ripunt a 0,5-1 cm cap a l’interior de la tela.

  • Donam la volta al tros de tela i ho planxam per a què quedi ben plana i recta. Feim un altre ripunt a uns milímetres de la vorera de la tela per fixar-la bé a la cremallera.

Extensio cremallera 3

  • Feim el mateix a l’altra banda de la cremallera. En aquest cas la cremallera haurà d’estar oberta i així no ens molertarà la peça metàlica.
  • Per acabar col·locam la cremallera amb les dues extensions abaix de la tela exterior i retallam el sobrants de tela de la cremallera per igualar-la a la tela.Extensio cremallera 4
2. Montatge de l’estoig amb la cremallera

Ara ve el moment de montar tot l’estoig.

1 – Col·locació de la cremallera.

Unirem la cremallera a la tela interior i exterior de l’estoig a la vegada.

Així, col·locam la tela amb la cara bona per amunt. Posam a damunt la cremallera amb la cara exterior confrontada a la cara bona de la tela exterior i a damunt hi posam la tela interior amb la cara bona a la part inferior, és a dir, han de quedar les dues cares bones de les teles que se miren. Ho subjectam tot amb agulles.

Feim un ripunt el més aprop possible de la cremallera utilitzant el presateles específic per posar cremalleres. Quan ens acostem al carro de la cremallera ens aturam, baixam agulla, alçam prensateles i el feim córre cap a la part que ja hem cosit perquè no ens molesti quan li passem per devora.

Després obrim les dues teles cap a una banda i repetim el mateix procés amb les teles de l’altra banda. Hem de manejar la cremallera de la mateixa marena que abans, com si no tingués cap tela cosida.

Un pic cosides totes les teles a la cremallera el resultat serà aquest:

Ara planxarem les teles doblegades com a les fotos anteriors i farem un ripunt a uns milímetres de la vorera de la tela que queda devora la cremallera per subjectar bé les teles i donar-li forma i estabilitat a l’estoig. En fer el ripunt hem de fer córrer el carro de la cremallera igual que hem fer en el pas anterior.

2 – Tancament de l’estoig.

Tot seguit, i amb la cremallera oberta (molt important), hem de col·locar les dues teles exteriors confrontades les cares bones i les dues teles interiors també confrontades les cares bones. Els trossets de tela que hem posat a continuació de la cremallera (o la cremallera en cas de no haver posat extensions) millor que quedi doblegada cap a les teles interiors que cap a les exteriors.

Si volem posar-hi un etiqueta aquest és el moment de col·locar-la a la part interior de les teles exteriors, amb el dibuix cap endavant deixant que entri un bon tros per assegurar-nos de que quedi travada amb el ripunt que farem i no trepitgem el dibuix.

Ens quedarà un rectangle, i hem d’anar posant agulles al voltant per subjectar que les teles s’avenguin i se no moguin quan cosim amb la màquina.

Les agulles millor col·locarles perpendiculars amb la tela. Així es poden deixar posades a l’hora de cosir el ripunt o anar-les llevant a mesura que ens hi acostam. Hi ha gent que les deixa posades i jo també ho he fet a vegades i sempre m’ha anat bé. Tot i que hi ha el perill d’enganxar l’agulla amb l’agulla de la màquina és molt poc probable i a mi no m’ha passat mai, si l’enganxam es pot romprei l’agulla de la màquina o moure’s l’eix. Així, si les llevam quan ens hi anam acostant ens anirà igual de bé.

Hem de fer un ripunt per tot el contorn a una distància d’entre 0,5-1 cm. És important a la tela interior fer-li el ripunt un poc més allunyat de la vorera, devers 0,5 cm més, perquè a la part interior a l’estar la tela més estreta ens donarà la sensació de que ens sobra tela. També convé a la part on es junten la cremallera amb les teles repassar el ripunt unes quantes vegades per reforçar-ho (per fer-ho es pot utilitzar l’opció de retrocedir de la màquina i si no en té deixam l’agulla clavada i donam la volta a la tela per tornar enrere).

Hem de deixar un tram, devers 7-8 cm, sense ripuntar a la part de la tela interior perquè deprés li haurem de donar la volta a tot l’estoig. Pensar a deixar la cremallera oberta perquè sinó després no podrem donar la volta a les teles i posar l’estoig a l’endret.

Fet el ripunt podem retallar un poquet les puntes dels extrems de cada un dels 4 caires per en donar-li la volta ens quedin les puntes ben sortides.

Finalment, li donam la volta a tot l’estoig pel forat que hem deixat a la tela interior a fi de que ens quedi a l’endret. Aquest forat l’haurem de tancar a mà amb una agulla de cosir i un fil de color parescut a la tela interior fent una puntada molt petiteta i el més amagada possible.

Per acabar col·locam bé la tela interior i treim tot el que poguem els caires de l’estoig, ajudant-nos per exemple d’un llapis o un bolígraf tapat (alerta en utilitzar unes tisores que poden tallar la tela!!).

I aquí tenim el resultat final:

Esper que vos hagi agradataquest tutorial  i vos resulti d’utilitat . Animau-vos a cosir que és molt divertit i entretingut!!